flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стягнення аліментів з військовослужбовців

16 березня 2023, 09:06

Обов’язок батьків утримувати своїх дітей передбачено законодавством, тож якось оминути його – не можливо, навіть в часи воєнного стану. Незалежно від наявності або відсутності доходу, щомісячні виплати на утримання дітей повинні бути сплачені. На період дії воєнного стану  військовим, які несуть службу у Збройних Силах України, та працівникам деяких інших силових структур виплачується додаткова винагорода в сумі 30 тис. грн. на місяць. Крім того, захисники, які беруть участь в активних бойових діях, отримують додаткову винагороду у розмірі 100 000 гривень на місяць.

Донедавна вищезазначена доплата не враховувалась до переліку видів доходів, з яких стягувались аліменти.

В п. 8  Постанови КМУ від 26.02.1993 року № 146 було зазначено, що  з військовослужбовців   Збройних  Сил   України,   інших утворених  відповідно  до  законів  України  військових формувань, Держспецзв’язку,  Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і  начальницького  складу  органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби,  співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться  з  усіх  видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення,  що  не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Тобто, аліменти стягувались лише з виплат, які мали постійний характер.

Постановою № 1263 від 11.11.2022 року Урядом були внесені зміни, відповідно до яких вищезазначені категорії осіб будуть відтепер сплачувати аліменти також з інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

Варто зазначити, що прийняття вказаної норми вплине на розмір аліментів, отримуваних лише в частці від доходу.

Також законодавством встановлений максимальний розмір аліментів, який не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку. З 1 грудня  2022 року максимальний розмір аліментів становить:

– для дітей віком до 6 років – 22 тис. 720 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 28 тис. 330 грн.

Проте, батьки за спільною згодою  мають право обумовити суму, яка буде перевищувати максимальний розмір.