flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники апарату Оратівського районного суду Вінницької області взяли участь у написанні щорічного диктанту до Дня української писемності та мови

27 жовтня 2023, 15:50

День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову. 

Цього року дата свята змінилася - Україна вперше відзначає День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця випадає на церковне свято 27 жовтня

28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови - з 9 листопада на 27 жовтня.

Одна з традицій свята - радіодиктант національної єдності. Цього року українці 23-й рік поспіль написали радіо диктант  із назвою «Дороги України»,  текст якого створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, читав текст - актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

З нагоди відзначення Дня української писемності та мови, працівники Оратівського районного суду Вінницької області також спробували себе у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.  

Українська мова - одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб. Під час війни, як ніколи, стало зрозуміло: мова — також наша зброя.

Бажаємо завжди поважати українську мову, адже вона формує індивідуальне обличчя країни та нації. Нехай рідне слово буде для всіх оберегом та духовним джерелом життя!

В єдності наша сила!