flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено круглий стіл

07 лютого 2019, 11:51

   07 лютого 2019 року в приміщенні Оратівського районного суду працівниками  Оратівського районного суду спільно із Оратівським бюро правової допомоги та працівниками Оратівського районного сектору з питань пробації Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації проведено круглий стіл на тему: « Судовий захист виборчих прав громадян» .

   Судовий захист виборчих прав є головною демократичною гарантією виборів. Конституційні права людини оберігаються судами, що діють незалежно від виконавчої та законодавчої влади . Суд у суспільних відносинах завжди є захисником законних прав громадян, зокрема виборчих. Однак, може трапитися так, що прізвище виборця випадково (через адміністративну або технічну помилку) випало із списку виборців, або ж , навпаки , занесене більше одного разу тощо. Такі помилки мають бути виправленні, порушені виборчі права захищенні і саме в цьому полягає завдання суду. У ширшому ж сенсі до захисту виборчих прав громадян належать усі випадки, в яких конкретні особи , політичні організації, партії або ЗМІ порушують виборче право: не допускають громадян до голосування, навмисне порушують правила виборчої компанії , фальсифікують результати волевиявлення тощо. В цьому розумінні суд є кінцевою гарантією демократичного проведення виборів  і того, щоб Закон був рівний для всіх , оскільки судовий захист є гарантією легітимності самих виборів.

 

Під час заходу були обговоренні наступні питання:

  1. Як захистити своє виборче право у судовому порядку?
  2. Як оскаржити рішення, дії та бездіяльність виборчих комісій ?
  3. Які особливості провадження у справах щодо уточнення списку виборців?
  4. Як оскаржити рішення, дії чи бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування , ЗМІ , підприємств,установ та організацій ,їхніх посадових та службових осіб, які порушують законодавство про вибори і хто наділений таким правом?