flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено день відкритих дверей

18 вересня 2013, 15:55

День відкритих дверей.

07 червня 2013 року в Оратівському районному суді Вінницької області проведено день відкритих дверей. Запросивши для спілкування учнів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Чагів, відвідувачам було роз’яснено, що цей захід покликаний зламати стереотипи щодо непрозорості роботи судів та донести до громадськості те, що суди, зокрема Оратівський районний суд  працює за принципами відкритості й прозорості, висвітлюючи свою роботу у ЗМІ та на власному сайті.

Програма проведення Дня відкритих дверей включала в себе екскурсію приміщенням суду, огляд робочих кабінетів, залів судових засідань, стендів з додатковою інформацією; ознайомлення з діяльністю суду, роботою суддів, працівників апарату суду.

Гостям розповіли, що суд працює в приміщенні яке збудовано в 1988 році загальною площею 322,4 кв. м.  Оратівський районний суд було створено в 1979 році в зв’язку з відновленням Оратівського району. Відповідно до штатного розпису 1980 року в суді нараховувалось 5 штатних одиниць, а саме: 1 суддя; 1 судовий виконавець; 1 секретар судового засідання; 1 секретар суду; 1 працівник суду.  На даний час в суді, відповідно до штатного розпису, нараховується 18 посад, з них - 3 судді, 13 державних службовців, 1 службовець, та 1 працівник робітничої сфери.

Відвідувачі дізнались про те, що у кожного судді є свій помічник, він здійснює підбір необхідної інформації для підготовки справи до розгляду та секретар судового засідання, який разом із суддею  бере участь у судовому засіданні та здійснює його повну фіксацію звукозаписувальними приладами і готує протокол судового засідання.

В суді є канцелярія, працівники якої здійснюють прийом та реєстрацію  позовних заяв, матеріалів та інших документів, що надходять до суду. Також вони видають копії рішень, вироків, ухвал, постанов учасникам справ. Після розгляду справи секретарі судових засідань передають їх до канцелярії суду для здійснення відмітки  про розгляд справи та справа передається до архіву суду для зберігання.

Для того щоб відвідувачі знали про свої права в суді їм були вручені брошурки «Як підготуватись до візиту в суд», «Правила поведінки в суді», «про що слід пам’ятати під час перебування у приміщенні суду», «Негативні наслідки порушення правил поведінки в суді», «Як ознайомитися з матеріалами чи звукозаписом процесу».

Подібна практика існуватиме й надалі, підкреслив керівник апарату В.Г. Тимофієв, бо прозорість стає головним принципом у роботі Оратівського районного суду.

За допомогу у проведенні заходу, керівництво суду висловлює подяку директору загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Чагів – Коржук Галині Анатоліївні.