flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд присяжних

22 березня 2018, 11:39

Суд присяжних

 

    Сьогодні існує нагальна необхідність належного розгляду судами окремих категорій  судових справ та  забезпечення при цьому дотримання процесуальних вимог чинного законодавства щодо участі у судовому процесі представників громадськості.

    Статтею 127 Конституції України передбачено, що правосуддя здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, присяжні. Участь присяжних у розгляді справ спрямована на реалізацію принципу колегіальності у правосудді.

Забезпечення їх участі у функціонуванні органів судової влади є ознакою демократичності, являє собою один із заходів соціального контролю за законністю і справедливістю діяльності суддів. 

     Відповідно до ст. 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.  

На сьогодні рішенням 11 сесії районної Ради 7 скликання 15 грудня 2016 року затверджено список присяжних Оратівського районного суду Вінницької області в кількості 15 (п'ятнадцять) осіб. В більшості випадків присяжні відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків. Трапляються випадки коли суду доводиться відкладати розгляд справи через неявку присяжних, неповідомлення суд про виїзд за межі регіону, області чи країни на тривалий час, або безвідповідальність.

Під час розгляду справ присяжні мають повноваження судді. Разом з тим вони зобов’язані справедливо, без­сторонньо та своєчасно вирішувати справи відповідно до закону з дотри­манням засад і правил судочинства; дотримуватися високих стандартів по­ведінки в будь-якій діяльності з метою зміцнення довіри до суду; виявляти повагу до учасників процесу; не розго­лошувати відомостей, які становлять таємницю, що охороняється законом, у тому числі таємницю нарадчої кім­нати і закритого судового засідання; виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, установлених законодав­ством у сфері запобігання корупції; подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Присяжні визначаються автоматично шляхом випадкового відбору зі списку присяжних із дотриманням принципу рівної ймовірності відбору. Письмове запрошення до участі у здійсненні правосуддя суд надсилає присяжно­му не пізніше ніж за 7 днів до початку засідання. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення Для роботодавця про залучення особи як присяжного. Неприбуддя в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду.

За час виконання обов’язків у суді присяжним виплачується вина­города, що обчислюється, виходячи з посадового окладу судді місцевого суду, з урахуванням фактично відпрацьова­ного часу, що в середньому становить близько 100 грн. за годину роботи. Також відшкодовуються витрати на проїзд і оренду житла, виплачуються добові, за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом; час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стяжу, не допускається звільнення присяжного у цей період або переведення на іншу роботу без його згоди. Крім того, на присяжних поширюю­ться гарантії незалежності та недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків щодо здійснення правосуддя.

 

 

          Заступник керівника апарату суду                                                                                                    П.Ю.Глухота